Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 32 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza stravovacích zvyklostí při stravování mimo domov
ŽIŽKOVÁ, Adéla
Předmětem mé bakalářské práce jsou stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Stravování představuje proces uspokojení jedné ze základních potřeb člověka {--} potřeby výživy. Způsob a formy uspokojování potřeb člověka obecně závisí na stupni vyspělosti dané společnosti po stránce materiální, ekonomické, politické ale i společenské a duchovní. Hlavním cílem mé práce je analyzovat a zhodnotit současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Problémem, kterým se zabývám, je, jak se spotřebitelé rozhodují při výběru stravovacího zařízení. Jestli má na jejich rozhodnutí vliv cena, příjemné prostředí restaurací, reklama apod. Také jakému typu stravovacích zařízení dávají spotřebitelé přednost. První částí mé práce bylo studium odborné literatury. Zaměřila jsem se především na spotřební chování, obor gastronomie, na stravování všeobecně, na jednotlivé druhy stravovacích zařízení a na marketingový výzkum zaměřený na vypracování dotazníků, sběr a zpracování dat. Po teoretické přípravě jsem mohla přistoupit k praktickému řešení bakalářské práce. V této části jsem se věnovala vlastnímu výzkumu. Sestavila jsem plán výzkumu, definovala výzkumný problém, cíle výzkumu a prvotní pracovní hypotézy. Musela jsem také stanovit metodu sběru dat, místo sběru dat, formu dotazování a rozsah souboru. Dalším krokem bylo vytvoření dotazníku. Zvolila jsem formu osobního dotazování. Sběr dat probíhal v Jihočeském kraji v období únor 2007. Respondenti budou vybíráni na základě nahodilého výběru. Získané informace jsem následně zpracovala pomocí programu Microsoft Office Excel, údaje jsem popsala pomocí tabulek a grafů. V závěru práce bylo provedeno shrnutí výzkumu a vyhodnocení dat, které popisují současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov.
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Stravovací zvyklosti současné rodiny očima žáků 2. stupně vybraných základních škol
Vodrážková, Jana ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kučírek, Jiří (oponent)
Název: Česky: Stravovací zvyklosti současné rodiny očima žáků 2. stupně vybraných základních škol Autor: Jana Vodrážková Katedra: Pedagogiky Vedoucí práce: PaeDr. Eva Marádová CSc. Abstrakt Česky Bakalářská práce se zabývá postoji žáků 2. stupně vybraných základních škol ke stravování v rámci rodiny. Práce je rozdělena na dvě části. Část teoretická je zaměřena na objasnění pojmů výživa, poruchy příjmu potravy, obezita a na historii stravování. Cílem praktické části je zmapovat povědomí žáků o stravovacích zvyklostech jejich rodiny, aktivní postoje žáků ke stravování, zvyklosti rodiny a její ovlivnění. Získání informací bude realizováno pomocí anonymního dotazníkového šetření mezi žáky sedmých a osmých ročníků vybraných základních škol. Klíčová slova: Česky Výživa, stravovací zvyklosti, rodina, poruchy příjmu potravy, historie stravování
Stravovací zvyklosti dětí na základních školách se sportovním zaměřením
Páblová, Denisa ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Název: Stravovací zvyklosti dětí na základních školách se sportovním zaměřením Cíle: Cílem diplomové práce bylo zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků ze sportovních a nesportovních tříd na základních školách se sportovním zaměřením. Metody: Ve výzkumné části bylo zvoleno anketní šetření, jehož cílem bylo získat potřebné informace, týkající se stravovacích zvyklostí vybrané skupiny žáků. Anketního šetření se zúčastnilo celkem 208 respondentů ve věku 10 - 15 let. Výsledky: Získané průměrné hodnoty BMI všech respondentů, se nachází pod hranicí 75. percentilu, což značí hodnoty optimální a proporcionální tělesné hmotnosti. Zjistili jsme rozdílné stravovací zvyklosti mezi respondenty sportovních a nesportovních tříd. Respondenti z nesportovních tříd mají horší stravovací návyky než respondenti tříd sportovních. Překvapivé rozdíly byly však vyhodnoceny v možnostech trávení volného času. Celkem 39,6 % respondentů tráví čas o víkendu doma nebo jinými aktivitami, jako je například sledování televize. Z toho 22,6 % tvoří respondenti sportovních tříd, což je více než respondentů ze tříd nesportovních (17 %). Sportovním aktivitám se ve volném čase věnuje celkem 60,4 % respondentů, kde větší zastoupení mají respondenti z nesportovních tříd (31,2 %). Klíčová slova: životní styl, stravovací...
Úloha výživy v léčbě osteoporózy
Večeřová, Vendula ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Kytnarová, Jitka (oponent)
Úvod: Osteoporóza patří mezi nejčastější kostní metabolická onemocnění. Jedná se o systémové metabolické onemocnění skeletu, kdy v důsledku úbytku kostní hmoty je poškozena architektura kostní tkáně a tak snížena kvalita kosti. Dochází tedy ke zvýšené křehkosti kostí a snížení mechanické odolnosti, což vede k vyššímu riziku vzniku zlomenin. Principem patogeneze je nerovnováha mezi resorpcí a novotvorbou kosti. V důsledku prodlužující se délky života a změnám životního stylu se prevalence onemocnění zvyšuje. Cíl: Cílem praktické části diplomové práce je zhodnotit stravovací návyky u postmenopauzálních žen léčených pro osteoporózu a zhodnotit jejich nutriční stav ve vztahu k denzitě kostního minerálu (BMD). Metody: Výživové zvyklosti byly získány a hodnoceny prostřednictvím dotazníkového šetření. Pro zjištění příjmu energie a vybraných živin byly sbírány a prostřednictvím nutričního softwaru Nutriservis Profesional analyzovány třídenní jídelní záznamy. Osteodezitometrická data byla měřena pomocí dvouenergiové rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Z analýzy jídelníčku vyplynulo, že pozorovaná skupina žen přijímá v průměru nadměrné množství energie a to především ve formě tuků. Vyšší příjem byl sledován také u živočišných bílkovin. Příjem bílkovin byl navíc podrobněji sledován v průběhu celého...
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Riziko osteoporózy u pacientů s diabetes mellitus 2. typu: nutriční faktory
Skalníková, Karolína ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Raška, Ivan (oponent)
je a/nebo a diabetes mellitus 2. typu. Diabetes mellitus inzuli typu je oste za chronickou komplikaci diabetu 2. typu. u diabetes mellitus 2. typu (DM2) ve srov hodnotami a s bez diabetes mellitus 2. typu, k Metody: ervis Profesional byly zj a z u, /sportuje, a a ze skupiny DM2 a a k zlomenin u s diabetes mellitus 2. a a fosforu. jak ke mellitus 2. typu, a p
Stravovací zvyklosti zdravotníků
Bičianová, Michaela ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími zvyklostmi nutričních terapeutů a všeobecných sester. Dále se věnuje vlivu směnného provozu na stravování všeobecných sester a riziku poruch příjmu potravy u obou skupin. Skládá se ze dvou částí. V teoretické části jsou popsány zásady zdravého stravování, problematika práce na směnný provoz a charakteristika poruch příjmu potravy. Praktická část pomocí dotazníku zjišťuje, jaké jsou stravovací zvyklosti nutričních terapeutů a všeobecných sester a jak se mezi sebou liší. Cílem je zjistit, zda se nutriční terapeuti na základě svého vzdělání stravují lépe než všeobecné sestry a jaký vliv má na stravování u všeobecných sester směnný provoz. Výsledky jsou zpracovány do grafů a tabulek. Výsledky ukazují, že obecná výživová doporučení dodržují více nutriční terapeuti než všeobecné sestry. Dále z dotazníku vyplývá, že více než 50 % všeobecných sester se stravuje nepravidelně a že hlavní důvod pro vynechávání jídel během nočních služeb je nedostatek času. Také se zjistilo, že velké procento nutričních terapeutů šlo studovat svůj obor, aby získalo více informací o výživě. Potvrdilo se, že nutriční terapeuti i všeobecné sestry jsou rizikovou skupinou pro poruchy příjmu potravy. klíčová slova: stravovací zvyklosti, výživa, výživová doporučení, nutriční terapie,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 32 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.